
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü'nde alkol ve madde bağımlılığının yanı sıra davranış bağımlılıkları da tedavi ediliyor. Davranış bağımlılıklarının da teknoloji bağımlılığının dijitalleÅŸen dünyada giderek yaygınlaÅŸtığını anlatan Psikiyatri Uzmanı ÖÄŸretim Üyesi Dr. Umut Kırlı, "Teknoloji bağımlılığı nedeniyle özellikle gençler baÅŸvuruyor. Bağımlılıklar medikal ve psikososyal olarak tedavi edildiÄŸinde hayatlar gece ile gündüz gibi oluyor" dedi.
Haber linki ve video içi tıklayınız. https://www.dha.com.tr/teknoloji/teknoloji-bagimliligindan-kurtulan-genclerin-hayati-degisiyor-2070118
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü'nde madde kullanımı öncelikli olmak üzere bağımlılık alanlarında poliklinik, laboratuvar, eÄŸitim ve araÅŸtırma hizmetleri veriliyor. 14 yıldır faaliyet gösteren enstitüde hukukçu, psikolog, sosyolog, toksikolog, kimyager, psikiyatrist gibi farklı dalların uzmanları vakalar üzerinde ekip olarak çalışıyor. Enstitüde yalnızca madde kullanımı deÄŸil teknoloji kullanım bozuklukları, kumar bağımlılığı, cinsel bağımlılık, alışveriÅŸ bağımlılığı gibi farklı davranış bağımlılıklarına yönelik tedavi süreçleri yürütülüyor. Giderek dijitalleÅŸen dünyada teknoloji kullanımına baÄŸlı bağımlılıkların artığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı ÖÄŸretim Üyesi Dr. Kırlı, "Özellikle gençlerde teknoloji bağımlılığı nedeniyle baÅŸvuran çok sayıda kiÅŸi oluyor. Bağımlılıklar tedavisi edildiÄŸinde hayatlar gece ile gündüz gibi oluyor. Teknolojiyi kullanarak neyin bağımlısı olunuyor daha çok bunun üzerine eÄŸilmeye çalışıyoruz" diye konuÅŸtu.
'SINIFLANDIRMA SİSTEMLERİ YENİ GELİŞİYOR'
Hastalığın tedavisi konusunda düzenli poliklinik hizmetlerinin verildiÄŸini kaydeden Dr. Kırlı, "Davranışsal bağımlılıklar madde kullanmadan ortaya çıkan bağımlılıklardır. Bu alan oldukça geniÅŸ bir alan. Özellikle teknolojiyi daha fazla kullanmamızla birlikte giderek arttı. Teknoloji kullanım bozuklukları, kumar bozukluÄŸu, cinsel bağımlılık, alışveriÅŸ bağımlılığı gibi geniÅŸ bir alanı kapsıyor. Tanı sınıflandırma sistemleri bile yeni geliÅŸiyor. KiÅŸiler hayatlarının büyük bir kısmını bu alanda geçiriyorsa, bu uÄŸurda yalan söylüyorsa, teknolojiden uzak kaldığında kendisini sinirli hissediyorsa, uykusuz kalıyorsa, sorun yaÅŸamalarına raÄŸmen davranışı sürdürüyorsa, tıpkı gebeler gibi aÅŸeriyorlarsa ve bütün gün bunu düÅŸünerek geçiriyorsa, bir yoksunluk yaşıyorlarsa ortada bir davranışsal bağımlılık vardır" dedi.
Teknoloji bağımlılığında diÄŸer bağımlılık türlerinden daha farklı tedavi sürecinin iÅŸlediÄŸini anlatan Kırlı, "Genel bağımlılıklarda tamamen ortadan kaldırmayı hedefleriz ancak teknoloji bağımlılığında teknoloji ile olan iliÅŸkiyi tamamen ortadan kaldırmayı hedeflemiyoruz. Hastalık ortaya çıktıktan sonra kiÅŸilerle bir anlaÅŸma yapıyoruz. Onun hedeflerine uymasını saÄŸlamaya çalışıyoruz. EÅŸlik eden psikiyatrik hastalıklar var ise hem psikososyal hem de farmakolojik tedaviler saÄŸlıyoruz. Uyaranlar kontrol ediliyor, saÄŸlıklı baÅŸ etme yöntemi bulunuyor. Küçük yaÅŸ gruplarında ise anne babaların, çocukların sevgiye ihtiyacı olduÄŸu kadar sınıra da ihtiyacı olduÄŸunu bilmesi gerekiyor. Bu nedenle ailenin denetim saÄŸlaması gerekir. Dünyadaki örnekler 2-4 yaÅŸlarındaki çocukların teknolojiye maruz kalmamaları yönünde. 12 yaşına kadar da mutlaka içerikten haberdar olmamız gerekiyor. Bu sınırlara ailenin de uyması lazım" diye konuÅŸtu.
'KAÇ SAAT ÖNCE, KAÇ GÜN ÖNCE MADDE KULLANDIÄžI TESPİT EDİYORUZ'
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü'nde Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Serap Anette Akgür ise "Bu kiÅŸiler hasta olma durumu dışında adli boyutla da bize gelebiliyor. Güvenlik açısından da bize baÅŸvuru yapılıyor. Bazı durumlarda iÅŸ yerleri kiÅŸinin madde kullanıp kullanmadığının test edilmesini istiyor. Olgularımızın bir kısmı hasta, bir kısmı adli olgu, bir kısmı danışmanlık amacıyla baÅŸvuruyor. Bu kiÅŸilerin madde kullanıp kullanmadığının analizlerini yapıyoruz. Kan, idrar gibi klasik materyallerin yanı sıra tükürük, saç, tırnak gibi alternatif materyallerde de bu analizi yapıyoruz. KiÅŸinin kaç saat önce, kaç gün önce madde kullandığını tespit ediyoruz. Analitik ve klinik yaklaşımları bir arada barındıran bir kurumuz. Bu alanda tedavi hizmeti veriyoruz. Polikliniklerimize gelen kiÅŸilere hem medikal tedavi veriliyor hem de psikososyal destek saÄŸlanıyor. Bu ÅŸekilde hasta olarak baÅŸvuranları topluma kazandırmaya çalışıyoruz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.