Uluslararası Eğitim Seminerleri ve Kurslar
Madde Bağımlılığında Toplum Temelli Koruma, Tedavi ve Destek Çalışmaları EÄŸitimi (2014)
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri (BATI) Enstitüsü ile NewYork State University at Albany (SUNY) iÅŸbirliÄŸi ile 3-6 Kasım 2014 tarihlerinde Ege Üniversitesi’nde “Madde Bağımlılığında Toplum Temelli Koruma, Tedavi ve Destek Çalışmaları” eÄŸitimi düzenlenmiÅŸtir. Bağımlılık alanında önemli çalışmaları bulunan NewYork State University at Albany’den (SUNY) Doç.Dr. Arash Alaei, Yale Üniversitesi’nden Prof.Dr.Mehmet SofuoÄŸlu, Prof.Robert Heimer, Prof.Dr.Frederick Altice, Doç.Dr.Marek Chawarski ile Ege Üniversitesi BATI Enstitüsü’nden Prof.Dr.Hakan CoÅŸkunol, Doç.Dr.A.Ender Altıntoprak, Uzm.Dr.Ebru Aldemir ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh SaÄŸlığı ve Hastalıkları A.D. öÄŸretim üyesi Doç.Dr.Zeki Yüncü’nün 4 gün boyunca vermiÅŸ oldukları eÄŸitime hekim, hemÅŸire, psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanlarından oluÅŸan 130 kiÅŸi katılmıştır. EÄŸitim dili İngilizce ve Türkçe’dir, simultane çeviri yapılmıştır.
EÄŸitimde tütün, alkol ve madde bağımlılığı, bağımlılıkta eÅŸ tanı, motivasyonel görüÅŸme, biliÅŸsel davranışçı terapi yöntemleri, HIV enfeksiyonunun madde kullanımı ile iliÅŸkisi ve tedavi yöntemleri, Türkiye’de bağımlılığa iliÅŸkin yapılan yasal düzenlemeler, bağımlılık alanındaki istatistiki sonuçlara yer verilmiÅŸtir.
Katılımcılardan Türkiye’nin diÄŸer yerlerinde de eÄŸitimin gerçekleÅŸtirilmesi yönünde talepler alınmıştır ve programın planlanmasına yönelik giriÅŸimler yapılacaktır.
Addiction Course (2010)
Bağımlılık konusunda çalışan SaÄŸlık Bilimleri alanında yeterliliÄŸi olan kiÅŸilerin katılabileceÄŸi 2 günlük bir kurstur. Bağımlılık konusuna klinik yaklaşımların yanısıra biyolojik, toksikolojik, farmakokinetik ve farmakodinamik açıdan da yaklaşımlar irdelenmiÅŸtir. EÄŸitim dili İngilizce’dir.
KonuÅŸmacılar: Eliot Lawrence Gardner, Marilyn A.Huestis, Michael J.Kuhar, Cora Lee Wetherington, Ratna Sircar, William W.Katimer, Åžakire PöÄŸün, Hakan CoÅŸkunol, Ender Altıntoprak, Serap A.Akgür, Zeki Yüncü, Görkem YararbaÅŸ
SRNT-e Kursu (2010)
Methodology of Clinical Research in Smoking and Setting Up and Running Specialist Smoking Cessation Service
15-18 Aralık 2010 tarihlerinde, Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri (BATI) Enstitüsü ile SRNT-E (Society for Research on Nicotine and Tobacco - Europe) iÅŸbirliÄŸiyle tıp doktorlarına yönelik eÄŸitim düzenlenmiÅŸtir.
EÄŸitimde, sigarayla ilgili klinik araÅŸtırma metodolojisi ve sigara bıraktırma tedavileri konusunda en güncel ve geçerli bilgiler, konusunda uzman yabancı bilim adamları tarafından aktarılmıştır. Toplam 7 yabancı konuÅŸmacının katıldığı etkinlikte 50 kiÅŸilik bir gruba İngilizce eÄŸitim verilmiÅŸtir.
Katılan konuşmacılar:
Ivan Berlin, Karl O. Fagerstrom, Jaakko Kaprio, Tellervo Korhonen, Eva Kralikova, Philip Tonnesen, Robert West, Hüseyin İLTER, Hakan COÅžKUNOL
EÄŸitimin organizatörleri Prof.Dr.Hakan CoÅŸkunol (BATI Ens Müdürü), Prof.Dr. Åžakire PöÄŸün (SRNT-E BaÅŸkanı) ve Uzm.Dr. Görkem YararbaÅŸ (BATI Ens).
Talep Azaltımına Yönelik Çalıştay (2010)
Tedavi / Sosyal Reentegrasyon Alanında Çalışan Uzmanlar İçin Talep Azaltımına Yönelik Çalıştay
Faaliyetin amaci:
a) Kısa süreli uzmanlar, Türk meslektaÅŸlarinin saÄŸlayacaÄŸi girdi iÅŸiÄŸinda İzmir’deki tedavi durumunu inceleyeceklerdir.
b) Farklı tedavi modaliteleri ve tipleri ile ilgili Yunanistan’daki durum sunulacak ve tartiÅŸilacaktir
c) Alandaki yeni geliÅŸmeler ve avrupa birliÄŸi önceliklerine deÄŸinilecek ve tartiÅŸilacaktir
d) Önümüzdeki dönemde gerçekleÅŸtirilecek ikinci ziyaretin hedefleri tartiÅŸilacaktir
e) En iyi uygulamalarin ve İzmir’de gerçekleÅŸtirilen kaliteli tedavi programlarinin avrupa seviyesinde görünürlüÄŸünü artirmak için eddra veri tabaninin önemi üzerinde durulacaktir.
f) TUBİM’in EMCDDA’e karÅŸi yükümlülüklerini yerine getirmesinde nasil katki saÄŸlanabileceÄŸi üzerinde durulacaktir (izmir’deki diÄŸer uzmanlar)